VRHUNSKI STUČNJACI OTKRIVAJU SVE ŠTO STE IKADA ŽELELI ZNATI O SVESNOM RODITELJSTVU!

Koje vaspitne medote da primenite, kako da odreagujete u „kriznim“ situacijama i gde najčešće grešite u odgoju svojih naslednika? Tema koja bi trebalo svima da bude na prvom mestu, a nalazi se gotovo na poslednjem jeste roditeljstvo. Ono što nam je doneo 21. vek ne liči na popravljanje društvene slike, već na obaranje osnovne jedinice svakog društva – porodice. 


Zbog životnih uslova, ekonomske situacije, negativne statistike koja ne govori u prilog psihičkom zdravlju nacije, svaka osoba koja je ostvarila ulogu roditelja, danas se nalazi u nezavidnoj situaciji iz koje izlazi glavno pitanje: Kako odgojiti psiho-fizički zdravo, samosvesno i samopouzdano dete? Svaki roditelj danas nalazi se ispred istog zida koji nije u stanju da obori i savlada. To je prva barikada na putu dubokog razumevanja gde smo zapeli i zbog čega nismo u stanju da uspešno vaspitavamo sopstveno potomstvo.

Zbog ubrzanja života, koje je pogurao tehnološki razvoj, preraspodela društvenih uloga, netransparentna pozicija oca i majke u porodici, na poslu i u okviru propisanih društvenih normi, izmene zakona koje otežavaju opstanak porodice, promovisanje negativne slike bračnih zajednica i reklamiranje odrastanja na ulici, roditelji su izgubili svoj osnovni značaj, da budu sigurna luka za svoju djecu, i da im posvete svoje vreme i energiju u onoj mjeri koja je neophodna za zdravo odrastanje svakog deteta.

Prevelik broj radnih sati, loša organizacija privatnog sektora u kojem je mobing postao glavni “sport” i sa tim i mali broj sati provedenih sa decom, uticao je na to da roditelji izgube konce i da često nisu ni svesni svojih grešaka zbog “brzine” života u kojoj ih odgajaju. Još manje vremena im ostaje da promisle o tome koliko užasne posledice to može ostaviti na formiranje deteta kao ličnosti kao i narušavanje detetovog integriteta, samopouzdanja i autentičnosti. Sve dovodi do toga da se deca jednostavno okrenu alternativnim izvorima vaspitavanja, kao što su internet, vršnjaci i negativni uzori koji se u medijima uporno promovišu.

Budući da se niko od nas nije rodio sa priručnikom za roditeljstvo, znamo da nam je osnovi zadatak da iznedrimo zdravo potomstvo, a nasuprot tome i sami se suočavamo sa najstrašnijim produktima vremena u kojem živimo. Kako pomiriti životne okolnosti, negativne društvene modele, prevelika očekivanja, lična i bračna nezadovoljstva sa potrebom da soptvenu decu izvedemo na put sa samo jednim skromnim zahtevom da u svemu tome ostanu psiho-fizički zdrava. O ostalim oblicima vaspitavanja nismo stigli ni da razmišljamo.

U svemu tome, borimo se sa internetom kao najvećoj suprotnosti vaspitanja koje želimo da primenimo na decu i u stalnom smo klinču i pokušaju da sadržaje koje deca pretražuju i usvajaju demantujemo, oborimo i dokažemo da to nije ono što su suštinske vrednosti. Nametnuti materijalizam nam onemogućuje da naučimo decu duhovnim i moralnim vrednostima, pokažemo im da je znanje moć.

Spisak stvari i pojava koje su se danas urotile protiv roditelja je nestvarno dugačak i ne događa se samo retkim pojedincima, već nažalost prevelikom broju ljudi. Ukoliko se osećate ovako, suočavate sa sličnim ili istim primerima i niste u stanju da se snađete u ulozi roditelja, postoji način da se porodica vrati u pravi kolosek. Nije sramota potražiti pomoć i naučiti od stručnjaka na koji način je moguće uspešno doskočiti gotovo svim distrakcijama koje su prisutne u procesu vaspitavanja dece. A da je vaspitanje najvažniji zadatak u našem životu govori i činjenica da se svi modeli prenose dalje generacijama i na taj način samo jedan trenutak nepažnje ili set grešaka koje činimo mogu nastaniti u genetski kod i kasnije prenositi sa kolena na koleno. Stručnjaci kažu da osnove svog budućeg života nosimo u korenu naših porodičnih odnosa i vaspitanja koje su nam obezbedili roditelji. Za mnoge osnove vaspitanja u kojima smo mi odrasli, tek sada kao odrasle osobe znamo da nam uopste nisu služile.

Zato je važno da osvestimo činjenicu da je i roditeljstvo deo istraživanja velikog broja stručnjaka iz različitih naučnih oblasti i da su se modeli zdravog vaspitavanja dece ipak pronašli i ustanovili. Stručnjaci koji se edukuju za tu oblast najdragoceniji su u postizanju najboljih rezultata u konkretnoj primeni vaspitnih modela, koji su provereni i kreirani od strane nauke.

Mr.ph.Sanja Đug, međunarodni je i sertifikovani edukator roditelja. Sertifikovana je od strane americke asocijacije Pozitivne discipline (Positive discipline association), a trenutno je na edukaciji na EU Institutu Geštalt psihoterapije.

Postigla je izuzetne rezultate u radu sa roditeljima koji se suočavaju sa svim oblicima distrakcije prilikom vaspitavanje dece i na neki način postala je hitna služba svima koji, uz njene isnstrukcije i predavanja, implementiraju strategije koje su velikom broju roditelja već pomogle u tom velikom i važnom životnom zadatku. Vodi i Instagram profil putem kojeg obaveštava roditelje o svemu važnom u okviru vaspitavanja dece, novim trendovima, načinima i mehanizmima koji su od izuzetne pomoći u direktnoj primeni. Organizuje tematske radionice kao i pojedinačne konsultacije, a ponosna je majka trogodišnjeg dečaka.

Osim što je izuzetna stručnjakinja u oblasti vaspitavanja dece, Sanja je i iskusna u praksi, jer sve metode uspešno primenjuje u okviru vaspitanja svog deteta. Sve informacije možete pronaći na INSTAGRAM profilu, a Sanja je na raspolaganju svih sedam dana u nedelji roditeljima u hitnim slučajevima ili za pitanja koja ne trpe odlaganja. Radionice i predavanja, kao i lične konsultacije takođe možete dogovoriti putem navedenog INSTAGRAM naloga, ipak, najlepše od svega je kada stručnjaka ovakvog kalibra imate dostupnog za svoju porodicu, na dnevnoj bazi kao neophodnu pomoć u reševanju svih problema sa decom.

PRESSSERBIA.COM

Previous Article
Next Article

ANKETA

Ko je vaš favorit u rijalitiju Elita?

View Results

Loading ... Loading ...

nemazabranjenih.rs YouTube

x