Glumica podržala projekat VENČANICA KROZ ISTORIJU! FOTO

Protekli period medijsku pažnju je privukao projekat “Venčanica kroz istoriju” čije je zaštitno lice glumica, voditeljka i stilistkinja Jelena Govedarica.


“Promenila sam gledanje na venčanicu i sada je gledam kao eksponat svake žene. Prihvatila sam odmah poziv jer mi je zanimljivo da prodjem kroz istoriju jedne takve haljine a i zadovoljstvo mi je da moj lik može da doprinese kvalitetnoj promociji projekta, rekla nam je Govedarica.”
Violeta Šoć, predsednica udruženja venčanica Srbije, ushićena je pažnjom koju su privukle projektom ali i time što se izradom jedne takve kolekcije piše istorija. Kolekcija će proći brojne manifestacije, ali i gradove širom Evrope.

“Prvo Udruženje u Srbiji koje se bavi venčanicama i svadbenim običajima, osnovano je 17.avgusta 2020 godine, pod nazivom Udruženje predstavnika salona venčanica Srbije. Ciljevi ovog Udruženja su očuvanje tradicije i običaja vezanih za kulturu venčanja i svadbi kako srpskih , tako i običaja nacionalnih manjina u Srbiji.


Zato smo odlučili da se pozabavimo venčanicom kao najlepšom haljinom u zivotu svake žene! Šta se nosi danas, šta je bilo moderno pre 50 godina a kakva je bila svadbena haljina pre dva veka?
Da bi dobili odgovore na ta pitanja, osmislili smo projekat “VENČANICE KROZ ISTORIJU “, od vremena Kneza Miloša do danas. U saradnji sa kostimografom i etnologom, pokušaćemo da dočaramo venčane haljine, s posebnim osvrtom na modele od 1880-1914 godine, gde se vidi ogroman uticaj francuske mode.
Ovo je jedinstven projekat u istoriji Srbije i zbog toga postoji veliko interesovanje medija i kulturnih radnika.
Udruženje već poseduje nekoliko autentičnih modela, koji će ući u sastav buduće kolekcije, a ostale odevne predmete çe izraditi naši članovi koji su izuzetno talentovani i predstavljaju čuvare starih zanata i veština.
Ovaj projekat će biti završen do kraja godine, i biće izložen u jednom od Beogradskih kulturnih objekata, izjavila je Violeta.”

Facebook Comments

Previous Article
Next Article

Anketa – Zadruga

Ko je vaš favorit u rijalitiju Zadruga?

View Results

Loading ... Loading ...