L’ORÉAL GRUPA PREDSTAVILA NOVE CILJEVE ODRŽIVOG RAZVOJA DO 2030. GODINE

Najavljen i novi način označavanja proizvoda koji će pokazivati njihov uticaj na životnu sredinu i društvo


Pariz, 26. jun – Na prvoj virtuelnoj konferenciji za medije L’Oréal Grupa predstavila je nove odvažne ciljeve i aktivnosti na polju održivog razvoja do 2030. godine, objedinjene u program “L’Oréal for the future” (L’Oréal za budućnost). Svetski lider u kozmetičkoj industriji objavio je ovom prilikom da ubrzava svoju transformaciju ka održivom poslovnom modelu u čijoj su osnovi posvećenost društvu i zaštiti životne sredine.    

L’Oréalov koncept održivog razvoja ulazi u novu eru. Izazovi sa kojima se suočava naša planeta su bez presedana i zbog toga je neophodno da ubrzamo naše napore kako bismo očuvali sigurno okruženje za čovečanstvo. Svesni toga da su najveći izazovi tek pred nama, prilagođavamo poslovanje i ostajemo posvećeni ključnim ciljevima – doprinosu čitavom društvu i poštovanju granica naše planete.“- izjavio je Žan Pol Agon (Jean Paul AGON), predsednik Uprave i izvršni direktor L’Oréala. 

Novi program zasniva se na tri ideje: transformaciji kompanije u skladu sa konceptom „planetarnih granica“, osnaživanju poslovnog ekosistema kroz uključivanje potrošača, klijenata i dobavljača u proces održivog razvoja i doprinosu rešavanju ključnih društvenih i ekoloških izazova sa kojima se suočava svet danas.  

Transformacija poslovanja u skladu sa konceptom “planetarnih granica” 

L’Oreal je najavio dalju transformaciju celokupnog poslovanja u svrhu poštovanja koncepta „planetarnih granica“1 , odnosno ograničenja koja će, ako se pređu, ugroziti kapacitet planete Zemlje, život i dalji razvoj čovečanstva. Naučnici se jednoglasno slažu da poštovanje ovih granica mora da bude prioritet u narednim decenijama zbog čega je L’Oréal Grupa definisala nove, merljive ciljeve za 2030. koji su usmereni na borbu protiv klimatskih promena i rešavanje tri glavna pitanja zaštite životne sredine: očuvanje biodiverziteta, održivo upravljanje vodama i cirkularnu upotrebu resursa.  

 

Tako će, na primer, do 2025. svi L’Oréalovi proizvodni pogoni dostići CO2 neutralnost poboljšanjem energetske efikasnosti i korišćenjem 100% obnovljive energije. Do 2030. kompanija će nastaviti sa smanjivanjem emisije štetnih gasova sa ciljem da dostigne smanjenje za 50 posto u odnosu na 2016. godinu. Uz to,  sva ambalaža L’Oréalovih proizvoda biće napravljena od recikliranih materijala ili materijala iz bioloških izvora. 

Uključivanje potrošača, klijenata i dobavljača u proces održivog razvoja  

Kompanija je saopštila da će aktivno uključiti potrošače, ali i svoje klijente i dobavljače u proces održivog razvoja. Kako bi podstakao milijardu i po potrošača na delovanje u skladu s održivim razvojem, L’Oréal je razvio mehanizam za označavanje proizvoda i informisanje o njihovom uticaju na životnu sredinu i društvo (Product Environmental & Social Impact Labelling mechanism). Metodu koja podrazumeva obeležavanje proizvoda skalom od A do E, su kreirali i odobrili nezavisni naučni stručnjaci, a prvi L’Oréalov brend koji će je implementirati je Garnier.  

Doprinosu rešavanju ključnih društvenih i ekoloških izazova sa kojima se susreće današnji svet 

L’Oréal je krajem maja ove godine već najavio osnivanje dobrotvornog fonda koji će doprineti rešavanju globalnih posledica prouzrokovanih pandemijom virusa COVID-19. Vrednost fonda iznosi 150 miliona evra, od čega je 50 miliona namenjeno za pomoć visoko ranjivim grupama žena a 100 miliona evra će biti investirano u istraživanje uticaja klimatskih promena, finansiranje projekata obnove oštećenih prirodnih vodenih i šumskih ekosistema i projekata u vezi sa cirkularnom ekonomijom. 

„Tokom protekle decenije dubinski smo transformisali našu kompaniju, postavljajući održivost u fokus našeg poslovanja. Sa novim obavezama, ulazimo i u novu fazu transformacije koja prevazilazi naš direktni uticaj na životnu sredinu, pomažući potrošačima da donesu održive odluke, kao i ostvarujući pozitivan društveni i ekološki doprinos. Kao lider u industriji, smatramo da je naša uloga da doprinesemo izgradnji inkluzivnog i održivog društva“, rekla je Aleksandra Palt (Alexandra PALT), glavna direktorka za korporativnu odgovornost L’Oréala. 

O održivom razvoju kompanije L’Oréal: ne počinjemo ispočetka 

L’Oréal je odavno postao svestan potrebe da odgovori na ekološke izazove. Kao proizvodna kompanija, L’Oréal je odlučio kako je smanjivanje uticaja svojih postrojenja i distributivnih centara, prvi i neophodan korak za početak procesa transformacije. Prva faza je skoro završena. 

  • Od 2005. godine, Grupa je smanjila emisiju CO2 u svojim postrojenjima i distributivnim centrima za 78% u apsolutnom iznosu, premašivši svoj početni cilj od 60% do 2020. godine, dok se volumen proizvodnje povećao za 37% u istom razdoblju. 
  • Na kraju 2019. L’Oréal je imao 35 lokacija koje su CO2 neutralne (što znači da koriste 100% obnovljive izvore energije), uključujući 14 fabrika. 

 

U 2013. godini L’Oréal je odlučio da se pozabavi jezgrom svoje aktivnosti: razvojem kozmetičkih proizvoda u sklopu globalnog programa održivog razvoja Sharing Beauty With All, objavivši merljive ciljeve održivog razvoja do 2020. Postavio je inovativni alat poznat kao SPOT (Sustainable Product Optimization Tool), napravljen za procenu i poboljšanje ekoloških i društvenih performansi proizvoda svih brendova. Održivi razvoj je sada u potpunosti integriran u proces stvaranja novih proizvoda Grupe. 

  • 85% proizvoda stvorenih ili obnovljenih u 2019. godini imalo je poboljšan ekološki i društveni profil. 
  • Do kraja 2019. L´Oréal je pomogao 90.635 osoba iz ugroženih zajednica u pronalasku posla kroz programe socijalnog uključivanja. 
  • L’Oréal je jedina kompanija na svetu koja je već četvrtu godinu zaredom postigla ocenu „A“ u sve tri CDP kategorije – zaštita klime, upravljanje vodama, očuvanje šuma. 

 

Za više informacija o L’Oréalovom programu održivog razvoja kliknite na link 

Previous Article
Next Article

ANKETA

Ko je vaš favorit u rijalitiju Elita?

View Results

Loading ... Loading ...

nemazabranjenih.rs YouTube

x