SEĆANJE NA IPČETA AHMEDOVSKOG: Danas 06. Januara bi napunio 53 godine!

Na današnji dan 06. januara 1966. rođen je Ipče Ahmedovski, jedan od najpopularnijih pevača ex-yu ili kako su ga mnoge njegove kolege zvali „Mali Rambo“. Njegovim fantastičnim interpretacijama podsetimo se vanvremenskog vokala koji je gospodario bivšom Jugom posebno počecima 90-tih kada je bio na vrhuncu slave, nakon čega je i poginuo u saobraćajnoj nesreći 30. jula 1994. Mlađi je brat popularnog pevača Jašara Ahmedovskog. Sahranjen je u rodnom selu Lažani kod Prilepa u Makedoniji. Njemu je Jašar posvetio pesme „Tamo si ti“, „Spavaj, spavaj ti“, i  „Nebo tajnu krije“.

Ipče je poginuo 30. juna 1994. godine na Ibarskoj magistrali, kod sela Šopići, nedaleko od Lazarevca. Imao je svega 28. godina, a do tada je uspeo snimiti pet albuma. Svi koji su ga poznavali proricali su da će biti mega zvezda, iako je on to, već bio.

Od 1986. do 1993. godine snimio je pet odličnih albuma. Prvi album “Bila si devojčica godina mojih” snimio je u svojoj 20. godini. Tada je sarađivao sa Radetom Vučkovićem i orkestrom Tomice Miljića. Naredne, 1987. godine snimio je drugi album “Nisi više u staroj ulici”, da bi poslije tri godine na svetlo dana izašla njegova treća LP ploča sa velikim hitom “Činio sam čuda”. Zatim sledi album “Luda devojka” (1992. g), a godinu dana kasnije i zadnji “Ciganske duše”, odnosno “Ja te volim, on te ima”.

Godinu dana pred pogibiju, kao da je predosećao tragediju, Ipče je na zadnjem albumu imao pesmu, koja je u to vrijeme bila veoma popularna “Kad nestanem jednog dana”. U njoj je proročki naslutio svoju tragediju, a stihovi pesme glase:

“Kad nestanem jednog dana, oko mene biće tama,
Ti ćeš naći nekog drugog, izdržati nećeš sama.
Eh, da mogu da oživim i da vidim tog
Pored vas da stenem, pa nek’ umrem ponovo.
Kad nedeljom igra kolo, pevaće se pesme moje,
Dok s`njim igraš da l`će zamnom
Zaplakati oko tvoje.
Ja bolujem već odavno, i polako gubim nadu,
Kome ću te srećo moja, ostaviti tako mladu.”

A. Hodzic

Facebook Comments

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *