Moda Srbije, Holandije, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Slovenije zablistala na Serbia Fashion Week!

Dok se jubilarno izdanje Serbia Fashion Weeka bliži kraju, atmosfera u Kongresnom centru Master postaje sve zanimljivija. Poznanstva sa brojnim inostranim gostima i dizajnerima, razdragani manekeni i zadovoljna publika obeležili su prve dane desetog izdanja Srpske nedelje mode. Četvrto veče Serbia Fashion Weeka ulepšali su Bata Spasojević, Marija Šabić, Suzana Perić, Peer Cox, Sanja Veličković, Ana Vasiljević, Milan Senić, Ivana Nikolić Stanković i Monarh.

Veče je otvorila rumunska kreatorka Monarh. Ono čemu se Monarh u ovoj kolekciji posebno posvetila jesu karneri koji su mahom postali glavni trend u svetu i vratili se iz daleke prošlosti na velika vrata. Pored dugih, svečanih, ali i laganih crnih haljina, predstavljeno je i nekoliko modela pantalona, poznatijih u narodu kao zvoncare koje su dokaz da stara moda ponovno stupa na scenu. Nakon tamnih tonova i visoke elegancije usledile su prave letnje boje, šareneći pistu poput duge posle kiše, a zatim se revija opet zatvara oštrinom, ozbiljnošću i crnim klasikom koji ovaj put ukrašavaju krune koje su manekenke iznele poput pravih princeza na crvenom tepihu.

Naredna revija izazvala je lavinu emocija i pozitivnih komentara. Sanja Veličković, svima vrlo dobro poznata slovenska dizajnerka, unela je živost, pokretljivost i napunila salu dobrom energijom. Razdragane manekenke zadobile su poverenje publike koja je tokom cele revije đuskala zajedno sa njima. Sanjina kolekcija predstavila je nešto sasvim drugačije od onoga što smo imali prilike da vidimo do sad na ovom izdanju Serbia Fashion Weeka. Kolekcija nosi naziv ,,Slagalica” što znači da svaki pojedini komad iz kolekcije može da se kombinuje kako god ko poželi, sa čime god poželi i posebna tačka jesu dugmeta koja su bila ukras na svakom komadu garderobe. Nakon defilea koji je ispraćen uz ogroman aplauz, pubiika je ustala kako bi pozdravila kreatorku koja je priredila pravi performans izašavši na pistu. Našla je sebi u publici partnera kog je izvuka iz mase i odigrala ples o kojem se pričalo tokom cele večeri.

Prvi blok  zatvorila je kreatorka Ivana Nikolić koja je prikazala potpuno drugačiji stil namenjen svečanim prilikama i čarobnim noćima, koje su spremne da ispišu svoju priču. Sjaj i prefinjenost, samo su neke od reči kojima bi se mogla opisati ova revija. Kolekcija je namenjena mladim ženama sa stavom i ona ističe njihovu ženstvenost, seksipilnost i stil. Kreatorka svoju inspiraciju pronalazi u materijalima koji joj predstavljaju izazov da napravi nešto što do sada nije imala prilike da vidi.

Veče se nastavljilo u još boljem raspoloženju, a posećenost dostiže svoj vrhunac. Suzanina specijalna gošća, Dušica Jakovljević, poznata voditeljka kao i mnogobrojna publika stajala je u redovima i iščekivala početak, u želji da pogleda fantastičnu novu kolekciju. Voditeljka najavljuje reviju Suzane Perić i kolekciju ,,Most wanted” nakon čega sledi performans i kombinacija baleta i modernog plesa u izvođenju dve mlade igračice. Ovo je bila prava letnja kolekcija koja je odisala lepršavošću, ukrašena mnogobrojnim cvetnim dezenima koji najavljuju lepe i tople dane. Kreatorka je posebnu pažnju posvetila i kraćim haljinama sa puf rukavima i golim ramenima, kao i klasičnim crnim komadima koji uvek predstavljaju trend, ovaj put ukrašeni prepoznatljivim šnalama na kaišu koje su bile pravi unikat.,,Teško je ostati prepoznatljiv, ostati svoj i uvek privući pažnju. Serbia Fashion Week je postao jedna prava Nedelja mode koja ima reputaciju i ovde se osećam kao u nekoj svojoj matičnoj kući. Svake godine je sve bolje, ove godine je sve bilo perfektno. Atmosfera je super i publika koja dolazi iz godine u godinu je sve bolja. Dobri su poznavaoci mode!”, izjavila je Suzana.

Naredna revija prikazala je modele Milana Senića, kreatora i stiliste muških kolekcija. Crna boja, ležeranost, kombinacija elegantnog i sportskog predstavili su kako danas treba da izgleda muškarac sa stilom. “Da bi revija izgledala savršeno potrebno je puno inspiracije, dobre volje, energije, rada, istraživanja i naravno smislena kreativna celina”, istakao je kreator  i dodao  da njegovo  bavljenje modom proizilazi iz same činjenice što ne može da kupi odeću kakvu bi sam nosio, tako da zapravo dizajnira za sebe.

Drugi blok zatvara čuvena srpska kreatorka, Marija Šabić. Njena revija bila je još jedan od razloga zašto je drugi blok bio najposećeniji događaj još od samog otvaranja ovogodišnje Srpske nedelje mode. Prepoznatljiv stil i elegancija Marije Šabić i ovog puta zasenili su publiku koja je imala prilike da uživa u haljinama kakve bi priličile balu, ali i pistama širom sveta. Olivera Balašević , žena koja je idealan primer kako ovo treba izneti na pravi način bila je počasna gošća revije. “Tako je sa njenim diskretnim šarmom i vrlo finim, suptilnim seksipilom”, uz smeh je dodala Marija dok je predstavljala svog gosta. Veoma skromno, sasvim u svom stilu, Olivera je dodala nekoliko reči: ,,Osećala sam se prelepo večeras. Čini mi se da sam ostvarila još jedan svoj san iz detinjstva kako bi izgledala moja savršena haljina”. Dug aplauz tokom defilea, ovacije publike koja je nepomično stajala i uživala u svakom trenutku, dokaz su koliko emocije se može probuditi između publike i samih kreatora, što će Serbia Fashion Week motivisati da se još više trudi i ostvari još bolje rezultate.

Treći, finalni blok za ovo veče bio je upotpunjen revijom dizajnera Peer-a Cox-a, predstavnika čuvenog Fashionclash festivala iz Holandije. Svojom ekscentričnom kolekcijom dosta je odskočio od standarda i na trenutak nam dočarao kako to izgleda svetska modna pista. Bavi se vintidz garderobom koju rekonstruiše na svoj način, daje joj svoj pečat i od nje čini novi modni trend. Za naše podneblje nesvakidašnja kolekcija pružila je gledaocima novo iskustvo i spremila ih za sve što ih očekuje do kraja festivala.

Ana Vasiljević predstavila je svoju kolekciju ,,Latitude zero” koja je dobila ime po filmu iz šezdesetih godina. Srebrne kacige koje su nosile manekenke aluzija su na svemir koji je bio aktuelna tema upravo tih godina, ali je svakako aktuelna i danas. Kreatorka ističe da joj je odabir muzike za reviju veoma važan i da se melodija mora uklapati u sam koncept te da se pravi utisak o kolekciji stiče tek kada se ona upotpuni odgovarajućom muzikom. Revijom je dominirala crno-bela kombinacija koja je oličavala klasiku, upotpunjenu kožnim detaljima. ,, Ovo mi je četvrti put da sam na Serbia Fashion Weeku i sama činjenica da sam došla da podržim ovaj događaj, iako sada živim i radim u Španiji, govori da ova Nedelja mode raste i postaje na evropskom nivou ozbiljna konkurencija drugim Nedeljama mode. Došla sam pre svega iz zahvalnosti prema gospođi Svetlani Horvat i svega onoga što ona nama pruža kao dizajnerima”, izjavila je za kraj Ana Vasiljević.

Četvrto veče zatvorila je revija Bate Spasojevića, jednog od naših najtraženijih dizajnera. Spoj više stilova, klasične i sportske kombinacije muških i ženskih modela bio je pokazatelj veličine ovog kreatora i njegovog talenta. Zahtevno je biti konstantno drugačiji, pružati iznenađenja, ali i zadržati svoju prepoznatljivu notu, a to je ono što je njemu oduvek polazilo za rukom. Muške modele isticali su unikatni sakoi, od elegantnih, svečanih primeraka prefinjenih mustri i sjaja, do sakoa zanimljivih printova, poznatih ličnosti iz sveta muzike i filma, jarkih boja i detaljima koji pokazuju koliko je truda uloženo u samo kreiranje. Garderoba za ozbiljnu gospodu dečačkog šarma, kakav je i sam kreator. Žene su nosile crne haljine upotpunjene jarko ružičastim nijansama odražavajući kontrast modernog i ozbiljnosti. Reviju su zatvorile božanstvene haljine sa printom poznatih umetničkih slika, kao što je Mona Liza, uokvirenih biserima raznih boja. „Spremam se za Malta Fashion Week kada predstavljam kolekciju prilagođenu letnjem vremenu i  višim temperaturama”, izjavio je kreator kada je govorio o svojim planovima za budućnost, a ljubiteljima mode preostaje da strpljivo čekaju naredno izlaganje ovog modnog velikana.

Foto: Svetlana Braun

 

Previous Article
Next Article

Anketa

Ko je vaš favorit u rijalitiju Zadruga?

View Results

Loading ... Loading ...