Projekat bend ukazao na sukob interesa na Beoviziji! VIDEO

Članovi popularnog Projekat benda saopštenjem su reagovali na odluku organitatora Beovizije da se njihova pesma “Srbija” ne nađe u takmičarskom programu festivala. 

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

 

“Ko gubi ima pravo i da se ljuti! Ali…
Oni postavljaju uslove, oni raspisuju konkurs, oni selektuju…
Kadija te tuži, kadija ti sudi!
Od 52 kompozicije koliko je saopšteno od strane RTS-a da je primljeno na izbor za pesmu koja će nas predstavljati na Eurosongu, komisija koju je imenovala RTS izabrala je 17 kompozicija među kojima se nije našla naša pesma.
Smatrali smo da je sasvim u redu da Srbiju ovog puta bar pokuša da reprezentuje jedna mlada ekipa ljudi koji čine naš bend sa pesmom posvećenoj našoj zemlji. To bi, po nama, donelo više simpatija prema nama kao narodu i nama kao državi.
Ipak, komisija nije tako mislila i možda i ima pravo da tako misli.
Međutim, sve bi bilo OK da se među izabranim pesmama nisu našle i kompozicije autora ili izvođača koje su vrlo verovatno u sukobu interesa sa samim konkursom. Bez obzira što u njemu možda i ne piše da se na konkurs ne sme prijaviti sadašnji ili nekadašnji zaposleni u RTS ili njegovoj produkciji gramofonskih ploča ili njegov rođeni brat. Jasno je da je u pravilnicima svih nagradnih igara i javnih konkursa skoro 100% praksa da se navede kako učešće ne može uzeti zaposleni ili bilo koji član njegove porodice.
Kako je ovo nacionalni izbor na javnom servisu, smatramo da se nipošto ovakva stavka ne sme izostaviti.
A mi imamo među izabranim pesmama autore i izvođače koji su zaposleni ili su bili zaposleni, kao i njihovu najbližu rodbinu. Da ne ulazimo dalje u detalje ko je za koga mogao da interveniše. Da li mislite da smo imali podjednake šanse?
Takođe imamo i učesnika koji je predstavljao drugu državu pre samo par godina. Da li mislite da bi bilo koja druga država nekog našeg izvođača uzela u razmatranje.
Možda smo mi i previše sumnjičavi, ali smo možda bili i previše naivni kada smo pomislili da imamo šanse da prođemo “pošteno”. Bez da nekog pozovemo i ukažemo ili ne daj Bože korumpiramo, potplatimo.
Iako iza sebe imamo brojne pesme i hitove poput pesme “Pazi se” koja na Youtube-u broji skoro 40 miliona pregleda.
Umesto na Beoviziji svoju pesmu predstavljamo građanima Srbije ovako, kroz otvoreno pismo, dajući sebi demokratsko pravo da kažemo šta mislimo i uz želju da i sama RTS podrži mlade snage koje žele da rade i stvaraju u Srbiji i da sliku o Srbiji šire kroz svet. Ako već ne preko Beovizije, ono kroz neke druge svoje programe. Jer mi smo deo Srbije, a RTS je naš servis koji između ostalog i doniramo, volimo , podržavamo i gledamo.

Članovi grupe PROJEKAT BEND i ponosni državljani Srbije

PS: Pesmu poklanjamo građanima Srbije povodom Dana Državnosti 15.02.2018.”

Pesmu poslušajte ispod…

 

 

Facebook Comments

Previous Article
Next Article

Anketa

Ko je vaš favorit u rijalitiju Zadruga?

View Results

Loading ... Loading ...